• 1
  • 2

Aziz Harun pemenang Anugerah Planet Muzik 2016

Aziz Harun

Anugerah Planet Muzik (atau secara ringkasnya, APM) merupakan satu-satunya anugerah yang memberi penghargaan kepada penggiat-penggiat muzik dari negara-negara serumpun. Anugerah yang buat pertama kalinya diadakan di Singapura pada tahun 2001 ini, kini akan memasuki tahun yang ke 15 penganjurannya.

Pada tahun ini, Singapura sekali lagi menjadi tuan rumah penyelenggaraan anugerah yang dianggap berprestij ini pada 30 September depan dan boleh diikuti secara langsung di 4 buah negara: Saluran Astro Ria HD (Malaysia & Brunei), Mediacorp Suria (Singapura) dan NET TV (Indonesia).

Bagi warga Brunei, sudah lama kita nantikan artis-artis kita tercalon di anugerah muzik yang menyatukan negara-negara serumpun ini. Jika tahun lepas, kita hanya melihat Aziz Harun tersenarai di kategori Artis Baru Lelaki Terbaik, di APM 2016 ini pula, Jaz Hayat pula menggantikan tempat beliau di dalam kategori yang sama menerusi lagu Dari Mata.

Tahun ini merupakan kali kedua Aziz Harun ternominasi di Anugerah Planet Muzik. Pada kali ini, beliau akan bersaing bersama rakan-rakan beliau di bawah syarikat rakaman yang sama – Elizabeth Tan dan Haris Baba di bawah kategori Kolaborasi Terbaik, Aziz Harun telah terpilih sebagai pemenang anugerah planet muzik di bawah kategori kolaborasi terbaik semalam.